h

Oproep bij Sociale Dienst: Meld gezinsbijstand

10 april 2012

Oproep bij Sociale Dienst: Meld gezinsbijstand

Vandaag was de eerste in een serie van drie ochtenden waarop de SP postvat bij de Sociale Dienst. De Sociale Dienst is de gemeentelijke instantie van waar de mensen het slechte nieuws te horen krijgen over de invoering van de gezinsbijstand. De afbraak van de sociale voorzieningen in Nederland wordt in fors tempo doorgezet door het Kabinet Rutte. Mensen met een bijstandsuitkering worden buitensporig hard aangepakt. Om de gevolgen van de gezinsbijstand in kaart te brengen heeft de SP het ‘Meldpunt gezinsbijstand’ geopend.

sociale dienst

Met de invoering van de gezinsbijstand wordt het hele gezinsinkomen bekeken. Als een meerderjarig inwonend kind een inkomen heeft, wordt dit gekort op de uitkering van de ouders. Het recht op uitkering kan zelfs helemaal komen te vervallen.
Ouders worden voor hun levensonderhoud afhankelijk van hun kinderen.

Meerderjarige inwonende kinderen zonder inkomen krijgen geen uitkering. Hun levensonderhoud komt geheel ten laste van de ouders. Het kan zover gaan dat de ouders moeten opdraaien voor de schulden van hun kinderen. Ook als de ouders een uitkering hebben.

Voor wie door de invoering van de gezinsbijstand geen recht meer heeft op bijstand, kan het zijn dat de aanvullende gemeentelijke regelingen voor minima ook vervallen.
Dat dit in de gezinnen veel narigheid gaat veroorzaken valt te verwachten. Dat gezinnen niet meer rond kunnen komen en in betalingsproblemen en schulden vervallen, valt te voorzien.
De gevolgen gaan zo van kwaad tot erger.

In Maastricht gaat het om ongeveer 800 gezinnen die door de maatregel getroffen worden.

Met het uitdelen van flyers bij de Sociale Dienst attendeert de SP de mensen op het ‘Meldpunt gezinsbijstand’. En we roepen de mensen op, de gevolgen die de maatregel voor hun heeft door te geven aan het meldpunt.

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut wil de politiek verantwoordelijken confronteren met de gevolgen van deze wetswijziging. Hoe meer reacties, hoe beter!

Ga om de melden naar: www.armoedewerktniet.nl/meldpunt-gezinsbijstand

U bent hier