h

Gemeente bezuinigt 1,1 miljoen op Trajekt

15 oktober 2012

Gemeente bezuinigt 1,1 miljoen op Trajekt

De gemeente wilt de komende jaren structureel 1,1 miljoen euro bezuinigen op het budget van Trajekt, de welzijnsstichting in Maastricht. Deze bezuinigingen hebben op een totaal van 8.5 miljoen grote consequenties.  Niet alleen zullen veel mensen hun baan verliezen, ook het welzijnswerk in de buurten zal voor een belangrijk deel verdwijnen.  

De SP is verbijsterd over deze zet van de gemeente en de manier waarop deze bezuinigingen worden gepresenteerd. De werkwijze van het welzijnswerk moet volgens de gemeente veranderen. In plaats van mensen te helpen, moet welzijnswerk zich vooral richten op mensen helpen zichzelf te helpen.  Woorden als zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid worden in dit verband valselijk ingezet om de werkelijke boodschap aan burgers te verbloemen, namelijk: Los het lekker zelf op!  

In plaats van in te zetten op buurten en kwetsbare doelgroepen, moet welzijnswerk nog uitsluitend ‘ondersteunend’ van aard zijn. Deze ‘nieuwe’ werkwijze zullen in combinatie met het wegvallen van een aanzienlijk deel van het budget leiden tot een toenemende druk op de hulpvraag in alle buurten. Trajekt waarschuwt voor wachtlijsten en het wegvallen van specifieke aandacht voor doelgroepen als ouderen en migranten.  Ook zal Trajekt niet langer activiteiten organiseren in de buurten.

De SP ziet in deze ‘nieuwe werkwijze’ vooral een manier om een enorme bezuiniging door te kunnen voeren.  Zoals bestuurder Anne Buskes het zelf al zei: “De afgelopen tien jaar is er al 40 procent op ons budget bezuinigd, dat blijft niet zonder gevolgen voor de burger. Het kan niet veel effectiever dan dat het nu al is. Zo’n korting op onze financiën is daarom niet op te vangen met een andere aanpak.”

De bezuinigingen bij Trajekt staan niet op zichzelf.  In totaal bezuinigt de gemeente de komende jaren 2,3 miljoen euro op welzijn en zorg. De SP Maastricht maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen voor de kwaliteit van zorg en welzijn in Maastricht, de sociale cohesie in buurten en de aandacht voor kwetsbare doelgroepen in onze stad.

Reactie toevoegen

U bent hier