h

Begroting te Mager voor Minima

5 november 2012

Begroting te Mager voor Minima

In de begroting van de gemeente Maastricht voor 2012 vliegen de vele miljoenen voor grote (bouw)projecten ons om de oren. Wonderlijk hoe het college hier altijd geld voor weet te vinden. Zorg, welzijn en minimabeleid daarentegen komen er maar mager vanaf.

De gemeente heeft de plicht armoede en gebrek te bestrijden. Het college zegt niet te bezuinigen op armoedebeleid. Maar stilstand betekent achteruitgang. Bij minima en lage inkomens komen de crisis en de bezuinigingen extra hard aan. De bijstandsuitkeringen zijn verlaagd en de BTW verhoogd. Veel geks hoeft in huishoudens niet te gebeuren of er ontstaan betalingsachterstanden en schulden. Voor meer gezinnen komt de Voedselbank als laatste redmiddel dichterbij.

De SP wil dat wethouder Damsma met de Voedselbank gaat bekijken wat nodig is om de wachtlijsten weg te werken. De wethouder weigert dit pertinent. De SP wil ook de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen verruimen. De kosten voor kinderopvang mogen afgetrokken worden. Wat wettelijk mag moet de gemeente doen.

Huisuitzetting zijn een van de meest catastrofale gebeurtenissen die mensen kan overkomen. Ze kosten de maatschappij veel geld. Met betere samenwerking tussen de vele instanties, gemeente en corporaties moet dit voorkomen kunnen worden.

Vanaf 2013 bezuinigt de gemeente opnieuw op welzijnswerk. Dit is onverstandig, zo niet dom. Juist nu is welzijnswerk extra hard nodig. Het helpt mensen die maatschappelijk uitgesloten worden mee te blijven doen. De SP heeft uiteindelijk niet ingestemd met de begroting.

Klik hier voor meer informatie van de gemeente over de begroting en om de begroting te downloaden in pdf.

Reactie toevoegen

U bent hier