h

Coalitie neemt geen afstand afschaffen Huishoudelijke Verzorging

28 november 2012

Coalitie neemt geen afstand afschaffen Huishoudelijke Verzorging

De coalitiepartijen in de gemeenteraad, het CDA en het college van B&W emen geen afstand van de aankomende afschaffing van de Huishoudelijke Verzorging (HV)De SP vroeg hierom in een motie die door de andere partijen gesteund werd. De coalitie en het CDA willen afwachten hoe een en ander “uitpakt”. Echter over de afschaffing van de Huishoudelijke Verzorging is het regeerakkoord van VVD en PvdA klip en klaar. De Huishoudelijke Verzorging wordt geschrapt uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en dat is hetzelfde als wordt afgeschaft.

De SP-motie gaf de coalitiepartijen PvdA, SPM, GL, D66 en de VVD de kans, terug te komen op hun standpunt dat het recht op Huishoudelijke Verzorging stopt voor mensen met een inkomen boven 150% van het sociaal minimum. In 2010 hadden de partijen dit al zo besloten. Een uitspraak van de hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep, zette eind 2011 een streep door deze regel in de gemeentelijke verordening. De gemeente mocht dit niet verordenen. Toenmalig minister Schipper van volksgezondheid deed na de uitspraak ook nog eens een verbod uitgaan naar alle gemeenten.

Tot grote teleurstelling van de voorstanders van de inkomensgrens. In juni van dit jaar deden ze een dringend verzoek aan het college om in Den Haag dan maar aan te dringen op een wijziging in de WMO die de inkomensgrens wèl mogelijk zou moeten maken. Wethouder Damsma beloofde zich hiervoor hard te maken. Blijkens het regeerakkoord is dit meer dan gelukt.

Veel meer dan gelukt. Want diezelfde minister Schipper van de VVD en van volksgezondheid gaat de Huishoudelijke Verzorging zelfs afschaffen. Met de afschaffing worden de gemeenten 75% gekort op het budget van de Huishoudelijke Verzorging. Van de mensen die nu Huishoudelijke Verzorging nodig hebben heeft 80 % een laag inkomen. Er is straks nog maar 25% van het budget over dat verdeelt gaat worden onder 80% van de mensen met een laag inkomen. Voor nieuwe aanvragers gaat de regeling in per 2014. Bestaande gevallen worden per 2015 opnieuw beoordeeld aan de hand van nieuwe inkomensmaatstaven. Zo pakt het dus uit als we Rutte II z’n gang laten gaan.

Tekst: Leny Eijssen

Reactie toevoegen

U bent hier