h

Bijdrage SP tijdens de algemene beschouwingen

5 november 2015

Bijdrage SP tijdens de algemene beschouwingen

Hier onder leest u de bijdrage van mij als fractievoorzitter van de raadsfractie SP tijdens de algemene beschouwingen van de begroting uit de gemeenteraad van Maastricht. Helaas staan de moties er niet bij, maar ik kan u verklappen dat zij allemaal zijn overgenomen.

 

Voorzitter

Laat ik beginnen om de ambtenaren college griffie en bodes te complimenteren met het voorliggende sluitende stuk de begroting. Dit stuk spreekt ook nu weer het hoge ambitie niveau uit.

Ondanks alle bezuinigingen die door het kabinet over de schutting worden gegooid is het gelukt om weer een sluitende begroting voor te leggen chapeau.

Zijn we nu klaar nee voorzitter ook wij hebben nog wat punten die aan de kaak gesteld dienen te worden.

Voorzitter : Maastricht is een sociale stad waar saamhorigheid hoog in het vaandel wappert. Het kabinet heeft met Prinsjesdag weliswaar verklaard dat het einde van de crisis in aantocht is echter voorzitter de gevolgen zijn daarmee niet verdwenen.

Door de bezuinigingen is er op het gebied van de geestelijke gezondheidzorg het een en ander mis. Steeds meer mensen komen met psychische problemen op straat te staan. Door de bezuinigingen is er momenteel onvoldoende opvang voor hen een schrijnende zaak.

Voorzitter:  de SP is van mening dat er bij singel 9 adequaat gereageerd is door onze mensen, let niet dat het verschrikkelijk is wat er gebeurd is en hoe het zover is kunnen komen. Voorzitter om dit nu tegen te gaan en te werken aan een oplossing heeft de SP de volgende motie:

Motie mensen met psychische problemen.

Voorzitter deze stap in de richting moet voorkomen dat mensen met psychische of verwarde personen over staat zwalken.

 Voorzitter dat brengt mij automatisch bij onze buurten. Bewoners van buurten zit vol met vragen over hun woon en leefgemeenschap. Voorzitter de SP stelt voor om te bekijken of wij als gemeente meer inzet kunnen krijgen van ambtenaren in de buurten om zo de problemen helder en boven te water te halen.

Gebeurt er dan niets in de buurt jawel voorzitter als ik zie dat er nu 9 zorgkroegen worden opgetuigd voor ontmoeting en ondersteuning is dat een stap in de goede richting. De scootmobielpool etc. waarin het jaar 2016 als een jaar van sociale vernieuwing, kwaliteit en experiment geld.

Voorzitter:  de 70 nieuwe zorgplekken bij kinderboerderij Daalhoeve en Athos eet-maakt-doet, zijn goede initiatieven komende uit het sociaal investeringsfonds. Dit sociaal investeringsfonds maakt het mogelijk de doelstellingen voor de kanteling te realiseren, het streven om meer alternatieve voorzieningen voor bewoners te realiseren.

Daarbij de functie die de kinderboerderij nu vervuld is een voorbeeld hoe een instelling goed functioneert in een buurt. Deze boerderij die eigenlijk in de vorige jaren zou zijn wegbezuinigd is nu een grote bron van activiteit. Jong en oud vinden de weg naar de boerderij. De SP is daarom bijzonder verheugd te lezen in de begroting dat zij zijn opgenomen in het subsidie beleid. Dier en mens komen dat ten goede en ook de zorg voor de dieren in het stadspark is daarmee gered. En u kunt begrijpen dat dit voor de SP een diamant is die wij koesteren.

Voorzitter ondanks alle inspanningen staat de werkgelegenheid nog steeds onder druk. In programma 3 lezen wij dat Maastricht veel aandacht heeft voor de kenniseconomie en het aantrekken van kenniswerkers. Echter leest de SP nergens wat er gedaan wordt voor de laag en middelbaar opgeleide Maastrichtenaren die nu aan het zoeken zijn voor een passende baan. Volgens programma 4 kunnen zij terecht in de pools van sociale return en podium 24 maar lijkt het erop dat zij alleen maar mogen deelnemen aan de maatschappij via de participatiewet. Volgens de SP is dat onvoldoende en ook onvoldoende te lezen in de begroting hoe Maastricht banen creëert voor de Maastrichtenaar. Wij begrijpen heel goed dat je nu geen passage meer aan de begroting kunt toevoegen maar daarom heeft de SP fractie de volgende motie.

Motie werkgelegenheid voor laag en middelbaar opgeleide inwoners.

Daarnaast voorzitter als je geen bron van inkomsten en werk hebt wordt het heel moeilijk om in deze maatschappij tot je recht te komen. Er heerst op vele gebied armoede onder de mensen en niet alleen mensen zonder werk maar ook de armoede onder werkende neemt schrikbarend toe. En zeker bij werkende is het vooral de stille armoede die ons zorgen, baart en daarom ook dat wij aansluiten en mee indienen de motie van de senioren partij Maastricht.

Voorzitter veel mensen boven de 27 jaar die bijstand aanvraag krijgen te maken met een zoektijd van 4 weken alvorens men de uitkering krijgt. Het beleid op die groep is gericht om de eerste 4 weken na aanvraag van een bijstandsuitkering op zoek moet gaan naar werk. Voorzitter en over op zoek gaan naar werk hoort u mij niet klagen, maar voorzitter dat deze mensen dan ook de eerste 4 weken geen uitkering krijgen gaat de SP te ver. Op deze manier zet je de mensen verder op achterstand niet alleen omdat het werk niet voor het oprapen ligt maar ook komen ze zo financieel op achterstand en dat is iets wat wij toch niet willen.

Voorzitter Maastricht kan mag en heeft voor deze werkwijze gekozen, vraag aan de wethouder is dan ook vallen door deze maatregel mensen uit de boot verder de schulden in wat is u mening hierover en bent u bereid als het zo is dat mensen verder de schulden invallen deze maatregel terug te draaien?

 

Voorzitter dan de veiligheid en het drugdossier. Onlangs hebt u uw visie gepresenteerd over het drugsdossier. Een mooie gelegenheid om u zelf te profileren op een zwaar en te lang lopend dossier. Voor iedereen is het duidelijk de SP houdt vast aan afschaffen van het I-criterium en het opgooien van het spreidingsplan zoals toen is afgesproken. Echter de kater komt meestal achteraf, en ook nu weer. Naast de mooie woorden blijft er verder niets meer over dan in mijn ogen te luisteren naar de bevelen van klein dorpsburgemeesters om Maastricht heen die hun eigen mensen niet thuis kunnen bieden wat wij wel onze mensen thuis kunnen bieden en met thuis bedoel ik eigen land en stad. Nu blijft u wachten op de grote steden hoe zij zullen acteren maar voorzitter het had u gesierd als u meteen had opgeschaald naar de grote steden om ons heen Hasselt, Aken Luik om te komen tot afspraken hoe om te gaan met de plannen in het spreidingsplan. Ook kunt u dan bespreken of een canabisclub vereniging ook leden van buiten de stad mag toelaten iets wat nu voor mij nog steeds een vraagteken is.

Voorzitter afgelopen weekend weer een straatroof, de wijken voelen de druk steeds meer men maakt zich grote zorgen. Blij zijn wij met het voortzetten van frontierre maar vragen ook vooral de aandacht te richten op de zogenaamde high impact crimes, simpelweg vragen wij om meer politie echter deze discussie loopt en zullen moeten afwachten wat het zal brengen maar voorzitter snel graag.

Voorzitter dat er meer in de stad is dan de sociale zorg en sector brengt mij bij het volgende.

Afgelopen maand september heeft Maastricht en de hele regio weer kunnen genieten van het gratis festival Bruis.

Ondanks het iets slechtere weer er waren minder bezoekers, dan voorgaande jaren, heeft het festival zijn waarde voor de stad Maastricht getoond. Een festival wat bezocht werd door jong en oud en waarom er is voor iedereen iets te doen. Van pannenkoek eten, poppenkast kijken, sieraden maken tot luisteren van muziek, kijken naar toneel, meedoen aan yoga een drankje nuttigen teveel om op te noemen.

Echter verbaasde mij de situatie rond het festival, de hoog oplopende kosten voor het organiseren van het festival door, terrein in orde maken wegomleidingen regelen het politiebureau bewaken en uuhhh ja u hoort het goed de organisatie van het festival moest het bureau bewaken want stel dat er iemand het bureau in wilde voor iets kwaads moesten zij dat tegenhouden en de politie bellen raar maar waar. Maar voorzitter daar gaat het vandaag niet over vandaag maak ik de opmerking dat een representatief en reputatieversterkend festival voor Maastricht niet in de begroting te lezen is of er na vandaag nog wel subsidie die voor is. Voorzitter en het lijkt mij nou net niet de bedoeling het best bezochte festival in de stad dat door iedereen van jong tot oud van arm tot rijk en vanuit de hele regio te bezoeken is niet op een begroting kan rekenen en dient daarom de volgende motie in.

Motie continuïteit Bruis.

 

John Gunther

Valeriushof 25B

6215 GC Maastricht

mobiel 06 163 56 133

 

Reactie toevoegen

U bent hier