h

SP stelt vragen naar aanleiding van bodemverontreiniging kunstgrasvelden

10 november 2017

SP stelt vragen naar aanleiding van bodemverontreiniging kunstgrasvelden

Op 11 oktober 2017 zond het programma Zembla een programma uit over de milieueffecten van kunstgrasvelden, het gebruik van rubbergranulaat en de mogelijke uitspoeling van zware metalen in het oppervlakte- en grondwater en zodoende dus uiteindelijk ook in ons drinkwater. Er bestaat een risico dat hierdoor ernstige bodem- of grondwaterverontreiniging plaatsvindt of al heeft plaatsgevonden. Volgens de deskundigen in de reportage is het risico groot. Verbijsterend is het beeld dat zowel het ministerie van I&M alsmede het RIVM al jarenlang weten van de milieurisico’s. In de reportage is zelfs sprake van 20 x meer zinkuitspoeling dan die we aantreffen in de landbouw door bemesting. De SP wil dat er snel een onderzoek op bodem verontreinigingen komt van alle kunstgrasvelden in Maastricht.

Eén en ander leidt bij de SP-fractie tot de volgende vragen:

Vragen:

1. Valt de aanleg van een kunstgrasveld en de mogelijk vervuilde ondergrond onder de vergunningplicht en wie is hiervoor verantwoordelijk?

2. Wie is verantwoordelijk voor het toezicht en de controle op milieueffecten van de gemalen rubber in de ondergrond en uitspoeling van zware metalen richting oppervlakte- en grondwater zoals zink?

3. Inzake bodemverontreiniging hanteert de gemeente Maastricht het principe ‘de vervuiler betaalt’, wie is volgens dit principe in deze ‘de vervuiler’?

4. Wat zijn de kosten van een sanering indien blijkt dat er een verantwoordelijkheid rust bij de gemeente?

5. Wat zijn de gevolgen van mogelijke uitspoeling van zware metalen in oppervlakte- en grondwater?

6. Wanneer is er sprake van ernstige bodemverontreiniging en wanneer moét met spoed worden gesaneerd?

7. Heeft onderzoek plaats gevonden naar de vervuilde ondergrond onder kunstgrasvelden? Indien nee, waarom niet? Wanneer gaat u dat onderzoeken?

8. Kunt u ons in beeld brengen welke kunstgrasvelden in Maastricht zich bevinden op een verontreinigde ondergrond (rubbergranulaat, lavasteen, zand) en in aanmerking komen voor sanering?

9. Hoe gaat u voorkomen dat de bodemverontreiniging in ons drinkwater terecht komt?

In afwachting van Uw reactie verblijf ik

Met vriendelijke groeten,

Marcel Bonder

raadslid SP

Reactie toevoegen

U bent hier